Blogini sivut

maanantai 14. marraskuuta 2016

Traileri Anan kanssa

Tänään teimme trailerin Anan kanssa. Valitsimme traileriimme kauhuelokuvateeman. Minä toimin näyttelijänä ja Ana kuvasi. Editoimme yhdessä videon, ja se tehtiin iMoviella sen valmiisiin traileripohjiin. 

Tämä traileri-idea on loistava työ toteutettavaksi esimerkiksi vaikka yläkoululaisten kanssa - valmiissa trailereissa on hyvät musiikitkin jo valmiina, joihin on helppo lähteä rakentamaan elokuvaa. Ohjelmassa on jopa valmiit kuvakokoehdotuksetkin, mihin voidaan alkaa rakentamaan hyvin helposti elokuvan traileria. 



Mediakasvatussivusto - Sarjakuvaa

Tutustuin tähän sarjakuvaan liittyvään mediakasvatussivustoon.

Sivulle oli kerätty runsaasti linkkejä erilaisiin sarjakuvanteko sivustoihin. Tutustuin niistä muutamiin. Tärkeää näissä kaikissa on se, että niissä ei tarvitse osasta piirtää. Ohjelmat ovat internet-pohjaisia, ja niissä on valmiita kuvia ja taustoja, jota voi käyttää. Monesti sarjakuvaa on aika vaikea alkaa keksimään, ja siksi sen keksimistä voi helpottaa valmiit kuvat, joista voi ammentaa ideoita.

Koulussa tunnilla voitaisiin esitellä 3-4 erilaista sarjakuvageneraattoria, ja sitten kukin saisi tehtä valitsemallaan generaattorilla oman sarjakuvan. Tehtävä soveltuisi varmasti ihan jo alakoululaisille, 10-vuotiaasta ylöspäin. Itse tein sarjakuvat läppärillä, mutta sivustot vaikuttivat niin vanhoilta, että ne varmaan pyörivät myös tableteilla.




RageMakerilla pystyy tekemään nuorten keskuudessa suosioon nousseita "meemi"sarjakuvia. Tätä ohjelmaa pystyy käyttämään netissä ilman kirjautumista, ja valmiin sarjakuvan voi tallentaa omalle koneelle. Käyttö on helppoa, kun kirjoittaa tekstejä ruutuihin suomeksi, täytyy valita tekstieditorista nappi, josta saa myös öökköset mukaan ruutuihin. Uskoisin että tämä sarjakuvageneraattori olisi erityisesti poikien suosikki.



WittyComicsin sarjakuvageneraattorilla käytössä on valmiita hahmoja ja taustoja, joita voi vapaasti valita ja vaihdella. Ihmisten kokoja ei voi vaihtaa, mutta tämä editori onkin hyvä, jos hauska tekstipohjainen idea sarjakuvalleen. Itselläni sarjakuvan idea syntyi puhtaasti siitä, että näin kokin hummereineen - näin oppilaskin voi pelkistä kuvista saada idean, mitä tekisi, kun tuntuu, että usein on niin vaikea keksiä. Sarjakuvan ulossaamiseen pitää ilmeisesti rekisteröityä sivulle, mutta itse otin kuvakaappauksen valmiista sarjakuvasta. 



Kivaa oli, että linkkien joukossa oli myös Toimisto- sarjakuvaeditori suomeksi, tämä olisi hyvä editori erityisesti alakoulun käyttöön. Editorissa sai valita taustat, henkilöt ja tekstit. Eli leikekuvia vedeltiin valmiisiin neliön muotoisiin ruutuihin. Itse en keksinyt, miten hahmoja olisi saanut skaalattua pienemmäksi, myöskään puhekuplia ei saanut skaalattua, tai ainakaan tämä lyhyt opettelu ei minulle sitä näyttänyt. Sivulta sai tallentaa sarjakuvan samaisella sivustolla julkaistavaksi, ja samalla piti hyväksyä käyttöehdot, joihin en tutustunut. Kuvakaappauksella tallensin sarjakuvan koneelleni. 



Monipuolisin ja laadukkain sarjakuvageneraattori tuntui olevan StripGenerator. Siinä sai valita ruudukon, hahmot ja puhekuplatyypit. Hahmoja sai käännettyä, skaalattua, ja niiden ilme oli yhtenäinen. Hahmojen visuaalisuus oli minusta mukavan simppeli, ja kuvaa pystyi lähteä viemään ihan mihin suuntaan tahansa. Editoria oli käyttöliittymä muistutti aika paljon esim. powerpointtia, vetokahvoista sai säädettyä kuvien kokoa. Sivulle pitäisi rekisteröityä jotta sarjakuvan saisi tallennettua, minä tallensin sarjakuvan ruutukaappauksella.

tiistai 8. marraskuuta 2016

Animaatio

Tänään tein ensimmäistä kertaa Photoshopilla animaation! Loppujen lopuksi ohjelma soveltui tähän erinomaisesti! Musiikkia en lähtenyt sillä lisäämään, ja lisäsin sen MovieMakerissa. Tosin MovieMaker yllätti siinä, että siihen ei voinut lisätä päällekkäisiä musiikkiraitoja, tämä oli sääli. 

Mutta tässäpä on animaationi, vähän nykivä tosin, mutta ihan hyvä tuli:


Videon kuvanlaatu huononi paljon, joten tässä linkki videoon vielä. 

maanantai 31. lokakuuta 2016

Musiikkivideo

Tällä kertaa tutustuimme videokuvaukseen. Opettajan diashowssa oli paljon huomioita, joita en ollutkaan ennen hoksannut. Esimerkiksi videokuvauksessa leikkauksessa jätetään yleensä yksi kuvakoko välistä kun siirrytään toiseen kohtaukseen. Eli ei voida edetä erikoislähikuva-lähikuva jne. systeemillä, vaan on hyvä jättää yksi kuva välistä.

Täältä löytyy minun musiikkivideoni https://vimeo.com/189664095 laita salasanaksi karhunen

Musiikkivideo on editoitu Windowsin Movie Makerillä. Olin käyttänyt ohjelmaa ennen vain animaatioiden tekoon.

***

Viikonloppu kului veljen valmistujaisissa, mutta minulla oli koko ajan olo, että tahdon harjoitella lisää kuvaamista. Niimpä aloin leikkiä poikakaverini vanhalla karhupehmolelulla, ja kuvasin siitä sitten seuraavan videon.

Molemmissa tekemissäni videoissa soi taustalla Scott Holmesin säveltämät kappaleet.

tiistai 25. lokakuuta 2016

Surrealistinen kuva

 Tänään teimme mediataitojen tunnilla surrealistisen kuvan. Olipa mukavaa. 


Minulla on ollut ihan yläkouluikäisestä käytössä Photoshop. Ensin Elements, ja kun olen muuttanut kotoa pois olen saanut käyttää koulussa ihan koko versiota. Tämä oli hirveän kiva, ja opettavainen tehtävä. Opin käyttämään kolmea uutta komentoa. Pacht-tool, Dodge-tool ja Burn-tool. Pacthillä paikataan, dodgella voi nostaa valoa joihinkin kohtiin, ja Burnilla tehdä varjostuksia. Tosi hyviä työkaluja!! :)

maanantai 10. lokakuuta 2016

Photoshop-harjoittelua

Tässä on tänään tunnilla tehtyjä harjoituksia photoshopilla. Vaikka ohjelma on minulle aika tuttu, harjoittelu ei ole koskaan pahitteeksi! Olipa mahtava tehdä näitä kuvia!



Tässä poistettiin reijät lehdestä. Lehti korjattiin. Yllä GIF-animaatio.



Tässä poistettiin värit kuvasta ja muokattiin resoluutio 72:ksi. Mustavalkokuvasta saa mielenkiintoisen, kun sen tekee Black&White toiminnon kautta, jolloin saa säädettyä kunkin värin tummuutta/valoisuutta erikseen. Kuvaan saa ihan eri fiiliksen sen avulla. 



Tässä tehtiin värikylläisempi maisema. Tämä tehtävä ei mielestäni onnistunut niin hyvin. Tein tämän Vibrant- ja Saturation työkaluilla.



Tässä kuvassa lisäsin savua olevaan kuvaan. Käytin Clone-työkalua sekä valkoista Brushia, jonka läpinäkyvyyttä säädin. 



Tässä lisättiin nuotioon lieskoja. Tämä oli aika vaikeaa, siellä uudet kopioidut liekit näyttävät kopiolta. En osannut jäljitellä kovin aidosti tulta tässä. Mutta tällainen tuli.




Tässä poistettiin ihminen maisemassa, Käytin Clone-työkalua ja Fill-komennosta Content-Aware filliä, joka laskee muokattavalle alueelle keskimääräinen näöisyyden - siis aivan mahtava työkalu. Tekeen nättiä jälkeä. 



Tässä poistettiin pitkä varjo hangelta. Myös käytössä samat työkalut kuin edellisessä lumikuvassa.






Photoshopin äärellä

Viime tiistaina valokuvailimme Paulan kanssa, ja aloitimme kuvien muokkaamisen. Tällaisia kuvia tuli tehtyä:

Tässä kuvassaa yhdistelin kuvaa linnunpöntöstä ja minusta. Käytin hyväksi maskityökalua sekä säädin taustan värejä saturationilla.


Tässä leikkissä kuvassa yhdistelin kolmea valokuvaa. Koirakuva on yksi kuva, jonka päälle leikattu maskityökalulla ankka ja minä. Tekstit ja puhekulpat lisättiin photarissa shape ja text-työkaluilla. Kuvassa on myös vaalea-tumma gradient eli liukuvärisiirtymä, jonka läpinäkyvyys on pieni.


Voi tätä hulluttelua! Opettaja näytti meille Liquify -työkalun, jolla voidaan esim suurentaa silmiä, kaventaa kaulaa tms. Minä aloin sen sijaan nöyryyttää omakuvaani. Olipa se hauskaa!


Loppuun sitten tämä päällekkäisvalotus, jossa oikeastaan on käytetty 3 eri kuvaa, Kuvaa puiden oksista, minusta mättään takana sekä kuvaa lammesta, josta tuli sininen väri. Jotta erottuisin paremmin, leikkaisin laseista päälle tulleet kuvat pois - minä näen!

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Kuka minä olen?

Kuka tätä blogia kirjoittaa? Se olen minä, Meeri, kuvataidekasvatuksen opiskelija! Kirjoitan tätä kurssiblogia osana Mediataidot-kurssia, jotta mediataitoni olisivat vieläkin paremmat.


Minä en muuten asu Rovaniemellä vaan Oulussa, jossa olen myös töissä. Käyn Rovaniemellä kerran viikossa - en siis opiskele kokopäiväisesti, koska minulla on niin mukava ja hyvä työ: saan suunnitella kouluja! Nykyään koulusuunnittelu on aivan erilaista kuin pari vuotta sitten - uudet ajatukset virtaavat niissä, ja kehitys menee eteenpäin huimaa vauhtia. En malta jäädä tästä junasta pois ja heittäytyä koko päiväiseksi opiskelijaksi. Ja kai minua se Rovaniemen kaamoskin vähän ahdistaa.

Olettekos koskaan käyneet täällä? Mielestäni tuo sivu on aivan huikea - se saa minut tuntemaan itseni hyvin pieneksi.