Blogini sivut

maanantai 14. marraskuuta 2016

Traileri Anan kanssa

Tänään teimme trailerin Anan kanssa. Valitsimme traileriimme kauhuelokuvateeman. Minä toimin näyttelijänä ja Ana kuvasi. Editoimme yhdessä videon, ja se tehtiin iMoviella sen valmiisiin traileripohjiin. 

Tämä traileri-idea on loistava työ toteutettavaksi esimerkiksi vaikka yläkoululaisten kanssa - valmiissa trailereissa on hyvät musiikitkin jo valmiina, joihin on helppo lähteä rakentamaan elokuvaa. Ohjelmassa on jopa valmiit kuvakokoehdotuksetkin, mihin voidaan alkaa rakentamaan hyvin helposti elokuvan traileria. 



Mediakasvatussivusto - Sarjakuvaa

Tutustuin tähän sarjakuvaan liittyvään mediakasvatussivustoon.

Sivulle oli kerätty runsaasti linkkejä erilaisiin sarjakuvanteko sivustoihin. Tutustuin niistä muutamiin. Tärkeää näissä kaikissa on se, että niissä ei tarvitse osasta piirtää. Ohjelmat ovat internet-pohjaisia, ja niissä on valmiita kuvia ja taustoja, jota voi käyttää. Monesti sarjakuvaa on aika vaikea alkaa keksimään, ja siksi sen keksimistä voi helpottaa valmiit kuvat, joista voi ammentaa ideoita.

Koulussa tunnilla voitaisiin esitellä 3-4 erilaista sarjakuvageneraattoria, ja sitten kukin saisi tehtä valitsemallaan generaattorilla oman sarjakuvan. Tehtävä soveltuisi varmasti ihan jo alakoululaisille, 10-vuotiaasta ylöspäin. Itse tein sarjakuvat läppärillä, mutta sivustot vaikuttivat niin vanhoilta, että ne varmaan pyörivät myös tableteilla.




RageMakerilla pystyy tekemään nuorten keskuudessa suosioon nousseita "meemi"sarjakuvia. Tätä ohjelmaa pystyy käyttämään netissä ilman kirjautumista, ja valmiin sarjakuvan voi tallentaa omalle koneelle. Käyttö on helppoa, kun kirjoittaa tekstejä ruutuihin suomeksi, täytyy valita tekstieditorista nappi, josta saa myös öökköset mukaan ruutuihin. Uskoisin että tämä sarjakuvageneraattori olisi erityisesti poikien suosikki.



WittyComicsin sarjakuvageneraattorilla käytössä on valmiita hahmoja ja taustoja, joita voi vapaasti valita ja vaihdella. Ihmisten kokoja ei voi vaihtaa, mutta tämä editori onkin hyvä, jos hauska tekstipohjainen idea sarjakuvalleen. Itselläni sarjakuvan idea syntyi puhtaasti siitä, että näin kokin hummereineen - näin oppilaskin voi pelkistä kuvista saada idean, mitä tekisi, kun tuntuu, että usein on niin vaikea keksiä. Sarjakuvan ulossaamiseen pitää ilmeisesti rekisteröityä sivulle, mutta itse otin kuvakaappauksen valmiista sarjakuvasta. 



Kivaa oli, että linkkien joukossa oli myös Toimisto- sarjakuvaeditori suomeksi, tämä olisi hyvä editori erityisesti alakoulun käyttöön. Editorissa sai valita taustat, henkilöt ja tekstit. Eli leikekuvia vedeltiin valmiisiin neliön muotoisiin ruutuihin. Itse en keksinyt, miten hahmoja olisi saanut skaalattua pienemmäksi, myöskään puhekuplia ei saanut skaalattua, tai ainakaan tämä lyhyt opettelu ei minulle sitä näyttänyt. Sivulta sai tallentaa sarjakuvan samaisella sivustolla julkaistavaksi, ja samalla piti hyväksyä käyttöehdot, joihin en tutustunut. Kuvakaappauksella tallensin sarjakuvan koneelleni. 



Monipuolisin ja laadukkain sarjakuvageneraattori tuntui olevan StripGenerator. Siinä sai valita ruudukon, hahmot ja puhekuplatyypit. Hahmoja sai käännettyä, skaalattua, ja niiden ilme oli yhtenäinen. Hahmojen visuaalisuus oli minusta mukavan simppeli, ja kuvaa pystyi lähteä viemään ihan mihin suuntaan tahansa. Editoria oli käyttöliittymä muistutti aika paljon esim. powerpointtia, vetokahvoista sai säädettyä kuvien kokoa. Sivulle pitäisi rekisteröityä jotta sarjakuvan saisi tallennettua, minä tallensin sarjakuvan ruutukaappauksella.

tiistai 8. marraskuuta 2016

Animaatio

Tänään tein ensimmäistä kertaa Photoshopilla animaation! Loppujen lopuksi ohjelma soveltui tähän erinomaisesti! Musiikkia en lähtenyt sillä lisäämään, ja lisäsin sen MovieMakerissa. Tosin MovieMaker yllätti siinä, että siihen ei voinut lisätä päällekkäisiä musiikkiraitoja, tämä oli sääli. 

Mutta tässäpä on animaationi, vähän nykivä tosin, mutta ihan hyvä tuli:


Videon kuvanlaatu huononi paljon, joten tässä linkki videoon vielä.